Neměnná krása a funkčnost dřevěné podlahy

Datum článku: 8.6.2016

Masivní dřevěná podlaha je bez rozdílu vkusu, životního stylu, způsobu bydlení a nároku na vybavení bytu velkým lákadlem pro každého, kdo zvažuje renovaci domova takříkajíc od podlahy.

Neměnná krása a funkčnost dřevěné podlahy

V porovnání s moderními materiály totiž více vyniknou přirozené vlastnosti dřeva, jako je vynikající tepelná izolace, odolnost, pružnost a samozřejmě i krása jeho kresby.

Dřevo má oproti jiným materiálům jednu vynikající vlastnost, která je v bytovém designu současně jeho nepopiratelnou výhodou. Ať je dřevěná podlaha instalována v jakkoliv koncipovaném bytě, nikdy zde nepůsobí jako cizorodý prvek.

Dřevo je nadčasový materiál, který sice lze napodobit, ale ne nahradit. Není ale dřevo jako dřevo - pro podlahy se používá materiál z různých stromů a každý z nich má odlišnou „přidanou hodnotu“ pro zvolený byt nebo dům.

Jaký druh masivní podlahy použít?

Jednou z nejoblíbenších druhé masivní dřevěné podlahy je dubová podlaha, protože je velmi odolná a trvanlivá. Tyto vlastnosti má díky velkému podílu tříslovin obsažených ve dřevě. Dub jako podlahovina je proto pokládán do silně provozně zatížených prostor, jako jsou chodby, foyery, haly, kuchyně a další silně vytížené místnosti. Dubová podlaha je díky své kresbě snadno identifikovatelná i pro neodborníka na barvu a kresby dřev.

Pokud použijete smrkovou podlahu, budete mít sice méně odolnou podlahu než je dub, ale získáte krásný světlý povrch, na kterém vynikne tmavý nábytek. Tento typ podlahy se však vhodně doplní i se světlejšími solitérními kusy. Při správné údržbě a ošetřování bude smrková podlaha sloužit po mnoho let.

Sibiřská borovice je vhodná pro milovníky Nordic stylu. Tento styl je inspirován krásou sibiřské přírody a vrací ji do bytového designu v podobě nábytku, podlah a působivých bytových doplňků. Dřevina má růžovou barvu se zlatavým podtónem, který byt rozzáří a opticky proteplí.

Další severským stromem je sibiřský modřín. Dřevo tohoto stromu má načervenalé zabarvení s kresbou nepravidelně rozmístěných suků v dřevině. Kromě vzhledově excelentních podlahových krytin se ze sibiřského modřínu dělají i bytové doplňky. Podlahy jsou nenáročné a dobře se udržují.

Mezi opravdu mimořádně odolné dřevěné podlahy patří krytiny z jasanu. Nejsou citlivé na působení vody, takže se mohou instalovat například i do koupelen, k bazénům, saunám, nebo i do kuchyní. Pokud je jasan tepelně upraven, získá i vysokou odolnost proti houbovým chorobám, plísním a hmyzu, který poškozuje dřevo. Aby se prodloužila životnost podlah z jasanu, stačí je jen pravidelně natírat olejem a následně i chránit vrstvou laku. Dřevěné plovoucí podlahy jsou tedy stále velmi oblíbené.

Podobné články

Dřevěná špalíková dlažba společnosti Silveko
Dřevěná špalíková dlažba společnosti Silveko
Společnost Silveko zahájila výrobu a prodej špalíkových podlah. Špalíková podlaha se…
Podlahy Decospan na veletrhu Interzum
Podlahy Decospan na veletrhu Interzum
Společnost Decospan se ve dnech 7. až 8. května zúčastnila veletrhu Interzum, který se konal…
Kouřování dřevěné podlahy od StilParkett
Kouřování dřevěné podlahy od StilParkett
Společnost  STILPARKETT, s.r.o. dokončila zakázku pokládky podlah při rekonstrukci…